בחירת מטפל סיעודי היא לא החלטה קלה. אבל ברור שכאשר המטפל חי באותו בית יחד עם האדם הסיעודי הדבר מספק גמישות, אמינות ועקביות רבה יותר, לעומת מטפלים שונים שמגיעים לבית מדי יום.
כאשר בוחרים מטפל סיעודי, חשוב לבדוק אם המטפל או המטפלת אכן מתאימים לסעוד את ההורה שלכם ומומלץ לבצע את הפעולות הבאות שיהפכו את התהליך לקל יותר:
- החליטו אם אתם זקוקים למטפל סיעודי או לאחות – אם להורה יש צרכי סיעוד מיוחדים שהם יותר קוגניטיביים או מנטאליים, מטפל מנוסה ומיומן עשוי להיות כל מה שאתם צריכים. אבל אם יש לו בעיות רפואיות שמצריכות מיומנות רפואית כמו הזנה בצינור האכלה, הקפדה על נטילת תרופות וכדומה, עדיף לשכור אחות מיומנת שתענה על הצרכים הרפואיים של ההורה.
- הבינו את הצרכים שלכם – הקדישו קצת זמן ומחשבה לכל הדרישות שחשובות למשפחה שלכם. למשל, אם המשפחה היא דתית, צריך למצוא מטפלת שתשתף פעולה בעניין של הצרכים הדתיים. אם אתם משפחה צמחונית, חשוב שהמטפלת תכין להורה מנות אוכל צמחוניות.
- דעו היכן לחפש – תנו דעתכם אם אתם מעוניינים במטפל סיעודי זר או ישראלי. בדקו את כל הזכויות של ההורה שלכם בביטוח הלאומי.
- מועמדים לראיון – עליכם למצוא את האדם המתאים לכם ביותר מכלל המועמדים. כדאי לראיין את חמשת המועמדים המתאימים ביותר בטלפון או פנים אל פנים. לאחר מכן הזמינו את שני המועמדים הטובים ביותר לביתכם כדי שיפגוש את ההורה שלכם שזקוק לטיפול סיעודי.
- השאלות שכדאי להציג למרואיין נוגעות, בין השאר, לניסיון העבודה של המטפל הסיעודי, לרקע ההשכלתי, להכשרה נוספת שיש למטפל בכל מה שקשור לטיפול סיעודי. שאלו גם על סגנון החיים. אתם רוצים מטפל בכושר טוב, עם רקע נכון, שיהיה גם תוספת טובה לכל מה שקשור בניהול הבית.
- קבעו תקופת ניסיון – המטפלת יכולה להיות עם כישורים ללא דופי, אבל אם לא תשתלב טוב בחיים עם המטופל ושאר בני המשפחה, כולם יסבלו.
- בדקו את התנהלות המטפלת בכל החובות שקשורות בהיגיינה, עשיית צרכים, בעיות התנהגות של המטופל, האכלה וכן הלאה.
- בדקו אם המטפלת מתאימה לכם מבחינה רגשית. לפעמים אין כימיה, והחיים יחד נעשים בלתי נסבלים.
- היאזרו בסבלנות. כאשר המטפל או המטפלת עוברים לגור עם המטופל, כל אחד מהצדדים יצטרך לעשות התאמות ופשרות. לגור עם מטפלת זה קצת כמו נישואין. כמובן שאי אפשר לצפות שהכול יהיה מושלם מיד בהתחלה, לכן חשוב להתאזר בסבלנות.
- יש הממליצים על התקנת מצלמות מעקב בבית, כדי לוודא שההורה מקבל טיפול סיעודי מסור ונאמן.