כמות המכללות ומוסדות האקדמיים הנפתחים מידי שנה גדולה מאוד. לפיכך התחרות והיצע המסלולים הופך להיות צמוד. איך נדע כיצד לבחור מוסד לימודים? על מה כדאי לשים לב בבואנו לבחור מכללה? איך נדע מה המסלול הטוב ביותר עבורנו? הנה עשרת הדיברות לבחירת המסלול לתואר ראשון:
- מרכזי הכוונה – אם הגעתם לשלב שבו אתם יודעים כי אתם מעוניינים להתחיל ללמוד תואר ראשון, אך אין תחום לימודים מועדף במיוחד, או שמא לימודי מנהל עסקים מעניינים אתכם במידה שווה כמו תואר ראשון בתקשורת או במשפטים. ישנם מרכזי הכוונה תעסוקתיים בארץ אשר מתמחים באפיון והמלצה על תחום הלימודים והקריירה המתאימה לכם. אם ההתלבטות שלכם גדולה, אל תהססו לעבור אבחון ולקבל את תוצאותיו והמלצות הצוות.
- יועץ לימודים – כמעט בעל המכללות ניתן למצוא היום שירותי ייעוץ חינמיים למתעניינים. רצוי להשתמש בהם. אם אתם מתלבטים בין מדעי המחשב או לימודי מנהל עסקים, יועצי הלימודים יוכלו להכווין אתכם על ידי מתן מידע רלוונטי כמו תנאי הקבלה, אורך הלימודים ואף לעיתים היצע העבודות באותו התחום לאחר סיום התואר ראשון. השתדלו להיפגש עם מספר יועצים ממספר מכללות וכך תוכלו לקבל את התמונה השלמה בנוגע למסלול ולתחום.
- בדיקת ביקוש והיצע המשרות בתחום – אם החלטתם כי תואר ראשון במינהל עסקים הוא המסלול שמעניין אתכם, פתחו אתרי דרושים באינטרנט ותתחילו לבדוק את כמות המשרות וההיצע של החברות המעוניינות בבוגרי תואר ראשון במנהל עסקים.
- סילבוס – טרם הרשמתכם ללימודים, בעת בדיקה והשוואה בין מסלולים ומכללות, עברו על הסילבוס (תכנית הלימודים) המציעה כל מכללה. במסלולי לימוד רבים העדיפו לימודים הכוללים הקניית ידע תיאורטי ומעשי גם יחד. הדבר יעזור לכם לאחר סיום הלימודים במציאת עבודה.
- שכר לימוד– מסלולי לימודים רבים מוצעים במגוון רחב של מכללות. לדוגמא, את מסלול לימודי מינהל עסקים תוכלו למצוא כמעט בכל מכללה. שכר לימוד יכול להיות פרמטר חשוב אשר ישפיע על בחירת מקום הלימודים.
- קירבת המכללה למקום המגורים – אם אתם מעדיפים להישאר בבית ההורים בזמן לימודי תואר ראשון או לחלופין אתם כבר משכירים דירה בתל אביב לדוגמא, העדיפו לבחור את המכללה אשר קרובה למקום מגוריכם. כך גם תחסכו זמן יקר בהגעה וחזרה מהלימודים ובנוסף גם תחסכו כסף שתאלצו לשלם על נסיעות ארוכות.
- הכרת המל"ג במכללה – חשוב מאוד לבדוק בכל מוסד אקדמי אליו תפנו כי המסלול שאותו בחרתם ללמוד קיבל את הכרת המועצה להשכלה גבוהה. רק כך תוכלו תהיו זכאים לקבל בסיום המסלול תואר ראשון המוכר במדינת ישראל.
- שירותים העומדים לרשות הסטודנטים – המכללות מעמידות לעיתים לרשות הסטודנטים עזרים אשר יכולים לעשות את חייהם קלים יותר במהלך הלימודים. לדוגמא: שיעורי תגבור לפני בחינות, ספרייה רחבה אינטרנטית, כיתות ממוחשבות ועוד.
- זמני לימוד – אם אתם מעוניינים ללמוד בשעות הערב או עובדים במשרה מלאה ורוצים לשלב את לימודי התואר יחד עם עבודה, בדקו את זמני הלימוד אשר מציעה כל מכללה במסלולים השונים. מכללות רבות מציעות לדוגמא לימודי תואר ראשון במינהל עסקים לעובדים, אשר מרוכזים על פני יומיים בשבוע בלבד.
- חיי תרבות וחברה– תקופת הלימודים היא חווייתית וחד פעמית. בדקו עם צוות המידע של המכללה אילו פעילויות חברתיות יש במכללה. רוב המקומות ידאגו לימי סטודנט מלאים בהופעות, ימי תרבות, "הפסקות פעילות", ירידים ועוד.
בהצלחה!
אודות הכותב:
המאמר באדיבות ליאת לנדאו