בטיחות מזון בימי הקיץ החמים בהמלצת סיגל פארן – תזונאית ארגון לקט ישראל, המקיים מגוון פעילויות ארציות המבוססות על ניצול עודפי מזון למען נזקקים.
העיתונות הכתובה והמשודרת מעניקה לנו תכנים רבים בתחום התזונה הבריאה ומתכונים משובחים אבל אחד הנושאים החשובים ביותר במדינה חמה כמו שלנו – זה שמירה על בטיחות המזון. הכוונה היא לשמירה על המזון כדי שיהיה בטוח לבריאותינו ובעיקר לאוכלוסיות רגישות כמו תינוקות, ילדים וקשישים, שמערכת החיסונית שלהם רגישה יותר לזיהומים.
הסכנות להרעלות מזון והידבקות במחלות הנגרמות על ידי מזון עולות באופן משמעותי בתקופת הקיץ. ראשית אנו נוהגים לאכול יותר בחוץ , יוצאים יותר לטיולים, לחופשות ולמחנות קיץ. בקיץ גם נוטים לאכול יותר מזון קר, לא מבושל ולא מעובד כגון סלטים, כריכים, פירות וירקות טריים. כל אלה חושפים אותנו הרבה יותר לזיהומי מזון. ניתן וחשוב לצמצם את הסכנות להידבקות במחלות המועברות ע"י המזון בשמירה על כללי בטיחות מזון בסיסים במיוחד בקיץ.
עשרת הדיברות לשמירה על בטיחות המזון:
1. שמרו על כללי היגיינה אישית וסביבתית. כאשר הבסיס הוא רחיצת ידיים עם סבון! לאחר יציאה מהשירותים וכן לפני ואחרי הכנת מזון.
2. שטפו היטב פירות וירקות במים וסבון.
3. הפרידו בין מזון גולמי למבושל: אחסנו במקרר מזון מבושל ומוכן לאכילה מעל מזון גולמי (בשר ומוצריו) וכן השתמשו במשטחי חיתוך וסכינים נפרדים.
4. ביצים – יש לשמור במקרר, באריזתם המקורית אין לאכול ביצים לא מבושלות.
5. בשלו היטב מזון הדורש בישול: בשר ומוצריו וכן ביצים זקוקים לבישול ממושך לפני הגשתם (אין להכין מאכלים מביצים שלא בושלו או נאפו)
6. השתדלו לא לחמם מזון מבושל חימום חוזר יותר מפעם אחת. עדיף לחמם את מס' המנות הנדרשות בלבד.
7. שמרו על המזון בטמפרטורה מתאימה (מתחת ל-5 מעלות או מעל 65 מעלות, מונע התפתחות חיידקים) לשם כך אין לשמור מזון מבושל מחוץ לקירור מעל שעתיים
8. הפשירו מזון קפוא רק במקרר!
9. אכלו מזון ממקור ידוע: קנו מזון רק במקומות מסודרים נקיים ומקוררים המסמנים תאריך תפוגה.
10. באירועים בחוץ השתדלו לאכול מזון הנשמר בקירור/בחימום לאורך האירוע, הימנעו מסלטים המכילים מיונז.
לסיכום: סיגל פארן, מנהלת מערך התזונה ובטיחות המזון בלקט ישראל, מדגישה כחלק מחזון הארגון, "מזון בריא ומזין, הוא מזון שמטופל בסביבה נקייה ונשמר בתנאי קירור וחימום מתאימים. מדובר בכללים פשוטים שכל אחד יכול לשמור עליהם על מנת למנוע זיהומי מזון בסביבתו הקרובה."
לקט ישראל תומך בעשרות אלפי אנשים מדי יום באמצעות מאות עמותות. הארגון מקיים מגוון פעילויות ארציות המבוססות על ניצול עודפי מזון, החל מקטיף בשדות חקלאיים ואיסוף מזון מבושל ואפוי, דרך רכישות מזון מרוכזות, ועד לתמיכה מקצועית בתחום בטיחות המזון ותזונה נבונה. כל זאת תוך דאגה לשמירה על איכות הסביבה.
בישראל חיים למעלה מ- 1.8 מיליון אנשים שאינם זוכים לתזונה מספקת, בניהם יותר מ- 850 אלף ילדים. לקט ישראל שם לו למטרה לספק מזון, תשתיות ותמיכה מקצועית לעמותות לנזקקים. הארגון הוקם כמיזוג של שתי עמותות המזון המובילות "משולחן לשולחן" ו"לקט בנק מזון", והוכר ע"י רשת בנקי המזון הגלובלית GFN, ארגון הפועל לחיזוק עמותות מזון ברחבי העולם, כבנק המזון הלאומי של ישראל. הארגון, שזכה ב"אות הנשיא למתנדב" וב"תו מידות לאפקטיביות", מספק בכל יום מזון ותמיכה ל-60,000 נזקקים בעזרתם של 45,000 ממתנדבי הארגון.