עשרה תסמינים שבאמצעותם תזהו בעצמכם הפרעות קשב וריכוז

הפרעות קשב וריכוז מתגלות ומאובחנות לרוב בתקופת הילדות ובית הספר, למרות שסימנים מוקדמים עשויים להיראות  גם מוקדם יותר. ילדים אשר מראים אחת או יותר מהנטיות הבאות נחשדים כיום באופן כמעט אוטומטי בהפרעת קשב וריכוז: ילדים שמתקשים להתרכז בלימודים, מתקשים בביצוע או לא מסוגלים להבין פעולות חשבון, מתקשים בקריאה או בהבנת הנקרא, אינם יכולים לפעול באופן עצמאי ע"פ הוראות כתובות או בע"פ, ועוד…

הפרעות קשב וריכוז אינן מוגדרות כלקות למידה, אולם פעמים רבות הן מופיעות במקביל לליקויי למידה. השילוב של הפרעות קשב וריכוז עם ליקויי למידה מהווה קושי כפול ומכופל לילד ולסביבתו.

הפרעת הקשב והריכוז ממשיכה ומלווה את הילד בגיל ההתבגרות ובמהלך חייו הבוגרים. מקור ההפרעה אינו ידוע. אפשר למצוא במשפחות רבות קו תורשתי של הפרעות קשב וריכוז. ישנן השערות שההפרעה נובעת מבעיות הולכה חשמליות במוח, ישנן קבוצות סיכון ידועות שבהן שכיחות ההפרעה גבוהה במיוחד, כמו לידת פג, הפרעות שפתיות, ילדים מאומצים, ועוד.

חשוב לציין כי לא  כל ילד שובב ופזיז הוא ילד אשר סובל מהפרעות קשב וריכוז. יש נטייה גוברת לתייג ילדים כבעלי הפרעות קשב וריכוז גם אם בעייתם העיקרית אינה כזו. למשל, ילד שמתקשה בקריאה ומשתעמם בכיתה אינו בהכרח ילד עם הפרעת קשב וריכוז. הוא קודם כל משועמם ומתוסכל, וככזה הוא מפגין התנהגות שעלולה להיתפש כ"הוכחה" להפרעת קשב וריכוז.

הטיפול בהפרעת קשב וריכוז כולל נטילת תרופות, טיפולי ריפוי בעיסוק, תמיכה רגשית ונפשית, ושיטות למידה מותאמות, למשל הוראה מתקנת. קיימים סוגים שונים של הפרעות קשב וריכוז, לא קיים טיפול אחד אשר מתאים לכלל הסובלים מהתופעה. אבחון הבעיה והטיפול בה נעשים באופן אישי ומותאם לכל ילד.

מהם עשרת התסמינים אשר עשויים להעיד על קיומה של הפרעה:

  1. אצל ילדים היפראקטיביים ואימפולסיביים ישנה סבירות גבוה להתפתחות עתידית של הפרעות קשב וריכוז.
  2. בעיות ריכוז. חוסר יכולת של הילד להתרכז לאורך זמן בנושא מסוים או משחק עלולים להעיד על הפרעה. הורים רבים חוששים מאבחון הבעיה ומניחים כי הילד לא מתרכז היות והחומר אינו מעניין אותו. אך במקרים רבים הבעיה חמורה יותר והילד כלל אינו מסוגל להתרכז.
  3. ילדים אשר מתקשים בארגון פעילויות, ביצוע והבנת הוראות ומתן תשומת לב לפרטים הקטנים.
  4. ילדים עם בעיות התפזרות, יצירת בלגן ונטייה לאבד חפצים.
  5. כאשר הילד נמנע ומתחמק ככל הניתן ממטלות שיעורי הבית.
  6. ילדים בעלי הפרעות קשב מתחמקים מביצוע משימות הדורשות מאמץ חשיבתי וריכוז.
  7. ילדים עם בעייה של אי יכולת לשבת בשקט או שיש להם קושי לשחק בשקט.
  8. ילדים הנוהגים להתפרץ בשיעור ללא יכולת לדחות סיפוקים מיידיים.
  9. ילד פטפטן אשר מדבר ללא הרף, מפריע ומתפרץ אל משחקים ושיחות של אחרים.
  10. ילד עם הפרעות ושינויים תכופים במצב הרוח.

פרט לסממנים אלו ניתן לזהות בעיות התנהגותיות והתפתחות בקרב ילדים קטנים ובוגרים אשר סובלים מהתופעה. רוב ההתנהגויות הללו באות לידי ביטוי בבית הספר, על כן ברוב הפעמים הגורם אשר מזהה את הבעיה ראשון הוא יועצת בית הספר ומחנכת הכיתה.

אודות המחבר
שלום בן דור הוא מורה לחינוך מיוחד, ומפתח שיטה מיוחדת של הוראה מתקנת. שלום לימד שנים רבות בבית ספר לחינוך מיוחד לילדים בעלי לקויות למידה. מתוך עבודתו עם ילדים בחינוך המיוחד, פיתח במהלך השנים שיטה פשוטה, יעילה ומהירה ללימוד הקריאה, הכתיבה והחשבון. שיטה המתאימה במיוחד לילדים עם ליקויי למידה, והוכיחה את יעילותה בעבודה עם ילדים עם סוגים רבים ושונים של לקויות וחסכים כמו הפרעות קשב וריכוז (ADHD , ADD ), לקויות שפה (,( NVLD, PDD  דיסלקסיה (לקות קריאה), דיסגרפיה (לקות כתיבה), דיסקלקוליה (לקות חשבון) ועוד.

אתר: http://www.dyslexia-bendor.co.il


Comments

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *