השירות הצבאי אינו תמיד קל ומהנה ועבור רוב החיילים התקופה המורכבת הזו כוללת רגעי משבר או פשוט שביזות כללית שמחייבת מבחינתם שיפור בתנאים על מנת לשרוד את השנים או החודשים שנותרו עד השחרור המיוחל. הדרך המקיפה ביותר לשיפור תנאי השירות היא תנאי השירות, או כפי שאנו מכירים אותם בשפה הצבאית – ת"ש. חיילים וחיילות רבות, ולא רק בתפקידים קרביים, שואלים את עצמם בתוך כל השביזות והבאסה מהשירות איך להוציא ת"ש? ננסה לענות על כך בצורה קצרה וקולעת.
להבין מול מי אתם פועלים
הגורם הצה"לי האחראי על "שאלת מיליון הדולר" של איך להוציא ת"ש הוא אגף כוח אדם (אכ"א). הקשר בין החייל לאכ"א לגבי איך להוציא ת"ש מתבצע דרך מש"קית הת"ש.
להבין מה זה אומר הקלות ת"ש
ת"ש אינם כוללים רק הקלות מבחינת יציאות הביתה, ימי חופש וכדומה אלא גם כוללים נושאים כגון יציאה לקורסים, השתלמויות, ימי חוויה וכדומה – למרות שעיקר מהות הת"ש היא ביציאות הביתה וסוג השירות עצמו. תחום הת"ש נחלק למספרים מ-1 עד ת"ש 7 שרבים מייחלים לו. ת"ש 1 משמעותו אי הצבה במערך לחימה ות"ש 7 משמעותו כבר שהחייל או החיילת עושים יומיות ללא תורנויות או שינה בבסיס כלל.
לדעת לאן לשאוף
בכל הנוגע לשאלה איך להוציא ת"ש, חשוב להגיע עם שאיפות מציאותיות ולדעת לאיזו רמת ת"ש לשאוף. קבלת ת"ש 7 היא משימה לא פשוטה ורק חיילים שממש זכאים לכך מקבלים הקלות כאלו. הבנה של המצב ורמת שאיפות ריאלית תסייע להיות ממוקד בתהליך והמאבק נגד רשויות הצבא.
לשמור על קשרים טובים עם מש"קית הת"ש
קשרי ידידות עם מש"קית הת"ש האחראית עליך ביחידה בודאי לא תזיק מבחינת איך להוציא ת"ש. לא חייבים לנהל איתה רומן אבל קשר חברי או העדפה מסוימת עשויים בהחלט להוביל להמלצות בכיוון הנכון בדרך לשיפור תנאי השירות.
חוות דעת פסיכולוגית / פסיכיאטרית
זה לא אומר שחייבים להיות "קוקוריקו" כדי להוציא הקלות ת"ש וזה גם לא אומר שחייבים להמציא הפרעות לצורך ההקלות. אבל חיילים רבים סובלים מבעיות נפשיות כאלו ואחרות שבאזרחות אולי היו נסבלות אך בצבא הכל מוקצן ומחמיר במקרים רבים. קבלת חוות דעת פסיכיאטרית או פסיכולוגית על פי הפניות מהצבא ופעולה לפי הספר מבחינת הנפקת חוות הדעת, עשויה בהחלט לעזור מבחינת איך להוציא ת"ש.
בעיות בבית
במסגרת השאלה איך להוציא ת"ש חיילים רבים זכאים להקלות "בזכות" בעיות בבית, בעיות אלו יכולות להיות מגוונות מאוד ולעיתים החייל או החיילת כלל אינם חושבים על כך עד שמגיעה השביזות העמוקה והארוכה הזו שבגללה מתחילים לחפש הקלות.
ביקור ת"ש בבית
יש לפנות למש"קית או קצינת הת"ש ולהתחיל תהליך הקלות ת"ש בגלל בעיות בבית, יהיה עליכם לפרט את הבעיות וכמו כן יתנהל ביקור בית של מחלקת הת"ש לקביעת מהות וחומרת הבעיה. בעיות אלו יכולות להיות בעיות בריאות של ההורים, בית חד-הורי בעיות כלכליות וכדומה.
לערוק
עריקות היא פעולה בעייתית, שעלולה להוביל להסתבכות לא פשוטה עם הצבא ואף להגעה לכלא הצבאי, אך בכל זאת, במקרים רבים חיילים שערקו מהצבא מקבלים הקלות ת"ש לאחר התהליך שבו הצבא מנסה להחזירם לשירות צבאי תקין. כך שאם נראה שאין ברירה אחרת, עריקה יכולה להוביל לכך שהצבא, שרוצה לשמור על החיילים בשירות, יעניק הקלות על מנת לסייע לחייל לשרת ולתרום כפי יכולתו.
הצפה במכתבים וטלפונים
אפשרות שעשויה לקחת זמן והיא מעין אמצעי נואש אחרון היא הצפה של גורמי הצבא במכתבים, פקסים, טלפונים וכן הלאה לגבי איך להוציא ת"ש וקבלת הקלות בשירות – ההצפה הזו צריכה לבוא מההורים, מהחייל או החייל עצמם וכל גורם אחר שיכול לעזור בתהליך שמטרתו התשת הצבא וגורמי הת"ש עד שיסכימו לאשר הקלות.
חוג לדרמה
אם כל יתר העצות והטיפים לא עוזרים, מוצא אחרון יכול להיות להתחיל לעשות לצבא הצגות. הכוונה היא ליצור מצבים שמצדיקים הקלות ת"ש אפילו אם אלו אינם קיימים בפועל. למשל ביום בעיות בבית לטובת הביקור של אנשי הת"ש, ביום בעיות פסיכיאטריות קלות לטובת ההקלות וכדומה.
הכותב הוא חייל שבוז שמעדיף להישאר בעילום שם…
* המידע נכתב בהומור ואין להתייחס אליו ברצינות, חלק מהאינפורמציה שהוצגה עלולה לסכן את הקורא והקרובים אליו. אין לראות בכתוב המלצה לשום דבר.