מאת: ענת פז קוטלר
מאמר זה הוא הראשון בסדרת מאמרים שאכתוב ואפרסם כאן, בבלוג 10 הדברות. בסדרת מאמרים זו, אחדור בשלבים לדרך בה נכון וכדאי לקדם עסק, כל עסק – אבל בעיקר קטן או בינוני, תוך שימוש ברשת האינטרנט.
מאמר ראשון זה יעסוק בשלד הבסיסי, במאמרים הבאים אתמקד יותר בפרטים ספציפיים יותר. כמו כן אציג שישה סוגי עסקים: העוסקים ברפואה משלימה, בתי דפוס, הוצאות לאור, אמני במה, חשבונאים, ועורכי דין ואתאר כיצד הם יכולים להיעזר במחשב ובאינטרנט לעסקיהם.
במאמר הזה אציג את הכלים החשובים ביותר בהם יכול עסק להיעזר.
1. אתר אינטרנט
בהתאם לצרכים ניתן לבחור את סוג האתר שיוקם לעסק, והאם להסתפק באתר יחיד. בכל מקרה חשוב לזכור שהאתר אמור לשמש הן כחלון הראווה של העסק באינטרנט, והן כלב שלו שממנו יצאו כל עורקי הפעולה ויתנקזו כל הורידים. חשוב מאוד ליצור את האתר בצורה נכונה וחכמה, בדרך שהגולשים שיגיעו אליו יבחרו להישאר בו זמן ארוך מספיק וסייר בין דפיו. יחד עם זה, חשוב גם לא לשכוח שלפני שמשאירים את הגולשים באתר צריך קודם כל שהם בכלל יגיעו אליו. לכן צריך לבנותו בצורה ידידותית גם לגולש וגם למנועי החיפוש.
2. רשתות חברתיות
בשנים האחרונות קמו בארץ ובעולם רשתות חברתיות רבות. הבולטות ברשתות הן: פייסבוק, גוגל פלוס, לינקאדין, קפה דה מרקר, עסקים עושים עסקים. בנוסף לאלו קיימות עוד רשתות רבות, אך הן פחות משמעותיות. אמנם חלק מהרשתות מיועדות בעיקר לקשרים חברתיים, אבל בדרך נכונה ניתן להיעזר בכל אחת מהן לקידום עסקי, וחשוב להיות נוכח בכל הרשתות הבולטות, ורצוי גם בכמה קטנות אחרות. חשוב מאוד להכיר את הכללים של כל רשת ולפעול על פיהם, כי אם לא עלולים להיזרק מהרשת, וזה ממש לא נעים.
3. בלוגים
הבלוג הוא שילוב בין יומן (בדומה ליומנים האישיים שפעם כתבנו) לבין עיתון. בבלוג ניתן לכתוב הגיגים, הדרכות או כל דבר אחר כלל העולה על רוחנו, ובלבד שהוא קשור לנושא הראשי שהוגדר לבלוג. ניתן שלבלוג יהיה כותב יחיד ויתכן שיהיו בו מספר כותבים. ניתן לשלב בבלוג כל מה שניתן לשלב באתר, שזה אומר בין היתר תמונות וסרטוני וידאו. חשוב מאוד גם בבלוג לשמור על ידידותיות גם לגולש וגם למנועי החיפוש.
4. פרסום
ניתן לפרסם את העסק עצמו, את האתר או את הבלוג. הפרסום יכול להיות חינמי או בתשלום. ניתן לפרסם באינדקסים, בלוחות או בקמפיינים. בכל מקרה, חשוב שהיעד של כל פרסום יהיה דף נחיתה באמצעותו ניתן לרכז רשימת לקוחות פוטנציאלים או אף לבצע מכירה בפועל.
5. מאמרים
חשוב מאוד לכתוב מאמרים שעוסקים בתחום בו עוסק העסק. את המאמרים חשוב גם כן לכתוב בצורה ידידותית גם לגולש וגם למנועי החיפוש. את המאמר ניתן לפרסם כרשומה בבלוג של העסק או אצל אחר, ברשתות החברתיות, באתר של העסק או של אחר, באתר ייעודי כללי למאמרים, או באתר שעוסק בתחום אליו שייך העסק.
רצוי שמאמר טוב לא יהיה ארוך מידי, אבל חשוב גם שלא יהיה קצר מידי.
6. וידאו
בדיוק כמו מאמרים כך ניתן לצלם ולהפיץ סרטוני וידאו. אורך הסרטון ואופן יצירתו צריך להתאים למטרה שהוא אמור לשמש. כמובן שגם את הסרטונים ניתן לשים בכלי ייעודי, או פשוט באתר, בלוג או רשת חברתית. חשוב מאוד מחד ליצור את הסרטונים בכלים של קורעים את הכיס ולא דורשים מקצוענות יתר, אך מאידך שיהיו נעימים לצופה ונגישים למנועי החיפוש.
7. שיתופי פעולה
דרך חשובה נוספת לקדום העסק, והיא נכונה לא רק לעולם הוירטואלי, היא הדרך של שיתופי הפעולה עם עסקים אחרים. אבל אם בעולם הלא וירטואלי אפשרויות שיתוף הפעולה מוגבלות יחסית, הרי באינטרנט יש אין ספור דרכים אפשריות לעשות זאת. החל מהמלצות הדדיות, החלפת קישורים, כתיבה זה אצל זה ועוד עד ממש עשיה משותפת.
8. דואר אלקטרוני
הדואר האלקטרוני הוא כלי עסקי חשוב ביותר, אבל חשוב לשים לב לא להפך למי שמצטייר כשולח דואר זבל. בהחלט ניתן לשלוח מכתב יחיד גם למישהו שלא מכירים מקודם, אבל צריך לעשות זאת בצורה שתמשוך אותו לקרא ולראות בכותב גורם חיובי. מעבר למכתב ראשון, אין לשלוח מכתבים מבלי לקבל את אישור הנמען להתכתבות ביניכם.
אם הנמען אישר את רצונו להיות עם העסק בקשר באמצעות הדואר האלקטרוני, חשוב אכן לשמור אתו על קשר, בין אם בהתכתבות אחד על אחד, בין אם באמצעות ניוזלטר ובכל דרך אפשרית אחרת. יחד עם זה חשוב להשאיר לנמען פתח לבקש את ניתוק הקשר , אם יחפוץ בכך, מבלי הבעת תרעומת מצד המוען.
9. טלוויזיה ברשת
דרך מעולה נוספת לקדם את העסק היא שימוש ב"טלוויזיה ברשת". יש היום כלים רבים באמצעותם ניתן לשדר, בין אם בשידור חי ובין אם בשידור מוקלט. שתי השיטות המוכרות ביותר הן סמינריוני הרשת (וובינרים) והשידורים החיים האחרים (בהם, למשל, נעשות הכרזות על דברים חדשים). יש כמובן גם דרכים נוספות, ואפילו שידורי טלוויזיה דו סטריים פרטיים (וידאו צ'אט ואחרים). שימוש נכון בכלים הללו, זה כלי מעולה לקידומו של כל עסק.
10. כרטיס ביקור וירטואלי
כמעט אין בעל עסק שלא מחזיק כרטיס ביקור מודפס. כרטיס ביקור וירטואלי משמש לאותה מטרה, אבל בו ניתן להוסיף דברים (סרטון וידאו קצר, תמונות, קישורים ועוד) שאותם לא ניתן לשלב בכרטיס מודפס רגיל. יחד עם זה ניתן ליצור גם כרטיס מודפס אלקטרוני, שבו יוטבעו על שבב או על פס מגנטי אותם פרטים שאפשריים בכרטיס וירטואלי.
בין כל הכלים שציינתי ניתן גם ליצור אינטגרציה, וזה כלי נוסף שמסייע מאוד בקדום העסק.
כותבת המאמר: ענת פז קוטלר, נוכחות אינטרנטית בראש גדול, דף עסקי בפייסבוק
כתיבת תגובה